خبرنگار ما، گروه سیاست؛ جمعه ۷ آذر بود که بعد از ساعتها گمانه زنی و اخبار ضد و نقیض درباره ترور یکی از دانشمندان هستهای و دفاعی کشورمان توسط یک گروهک تروریستی مسلح در شهر آبسرد، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با صدور اطلاعیهای ترور و شهادت محسن فخریزاده معاون وزیر و رئیس سازمان پژوهش و نوآوری دفاعی (سپند) در یک عملیات تروریستی را تائید کرد.
فخریزاده ازجمله مهمترین دانشمندان و مدیران کشور در عرصه هستهای و دفاعی بود که نقش زیادی در بسیاری از برنامههای علمی و دفاعی داشت.
نام او تحت عنوان «دانشمند ارشد وزارت دفاع و رئیس پیشین مرکز تحقیقاتی فیزیک (PHRC)» در تاریخ ۲۴ مارس ۲۰۰۷ میلادی، در فهرست تحریم شدگان ایران توسط شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفت.
«فخر ایران» شخصیت جهانی شد
فخر ایران پس از شهادت برای مردم کشورش شناخته شد چنانچه امیر سرتیپ حاتمی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در مراسم تشییع او گفته بود: اگر دشمنان رذیلانه دست به این جنایت نزده بودند و خون شهید عزیز ما که یک شخصیت مخلص، بیادعا و گمنام بود را نمیریختند، چه بسا او در گمنامی از این دنیا میرفت اما امروز شهید عزیز ما که در گذشته تنها الگوی جوانان، شاگردان، همکاران و همراهان خودش بود، به همه جهان معرفی شد، از امروز او یک شخصیت جهانی است.
علاوه بر وی، علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی هم به تشریح ویژگیهای این شهید پرداخت و با بیان اینکه ۲۰ سال است که او را میشناسم و در جزئیات شغلی و فعالیتهای او [فخری زاده] قرار داشتم، گفته بود: او به معنای واقعی کلمه فردی بی بدیل بود. در حوزه فناوری صاحب سبک، خلاق و مبتکر بود که محل خدمتش نوک پیکان خدمت به مردم بود. او هیچ گاه در حاشیه، خدمت نمیکرد اما همواره گمنام بود؛ خدمات سردار شهید محسن فخری زاده که یک دانشمند هستهای بود، قابل بیان نیست.
با توجه به فعالیتهای گسترده شهید «فخری زاده» در حوزه هستهای و دفاعی بر آن شدیم تا با مرور مواضع کنشگران سیاسی و علمی پیرامون او، دورنمایی دیگر از تحرکات علمی این شهید بزرگوار ارائه کنیم.
«فخری زاده» فرمانده ساخت کیت ایرانی تشخیص کرونا
پس از اعلام خبر شهادت سردار محسن فخری زاده، امیر سرتیپ حاتمی وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با حضور در شبکه خبر سیما به تشریح فعالیتهای ارزنده او در دو حوزه دفاعی و هستهای پرداخت و اعلام کرد: شهید فخری زاده در صحنه مبارزه مردم با کرونا یکی از پیشگامان بود؛ صنعت دفاعی در این عرصه تلاش کرد و یکی از کارهایی که انجام شد، آماده کردن کیت تشخیص کرونا جزو اولینها بود که مجموعه تحت مدیریت و با مسئولیت او [فخریزاده] اینکار را انجام داد.
همچنین سید امیر حسین قاضی زاده هاشمی نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی که خود او پزشک است و به تازگی عضو ستاد ملی مبارزه با کرونا شده است، شب گذشته در برنامه پرونده ویژه شبکه سه سیما پیرامون اقدامات این شهید عزیز در ساخت کیت ایرانی توضیحات بیشتری ارائه کرد و گفت:: شهید فخری زاده در پروژه واکسن کرونا فعال بود و الان در کشوری که تا این حد مورد تحریم قرار گرفته فرض کنید که اولین کشوری بود که واکسن کرونا را کشف میکرد و تمام دنیا محتاج آن بودند. میدانید این اتفاق چه معنایی برای اروپا و آمریکا داشت؟ اینها غیر از دلایل سیاسی که در فاز تغییر بین ترامپ و بایدن وجود دارد که میخواهند یک منطقه پر آتش را ببینند، دلایل خاص و فنی هم برای هدف قرار دادن شهید فخری زاده داشتند.
نقش فخری زاده در پدافند هستهای
نام او اولین بار در جریان مناقشات هستهای به بیرون درز کرد. نام و مشخصاتش در گزارشهای آژانس آمد و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز در جریان یک نشست خبری با تأکید بر نام او اعلام کرد که این فرد یکی از مؤثرترین افراد ایران در پرونده هستهای است.
علی اکبر صالحی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی درباره نقش او در حوزه هستهای، میگوید: محسن فخری زاده در پدافند هستهای فعالیتهای گستردهای داشت، این کار نیازمند زیرساخت و یک مساله علمی جدی است که شهید فخری زاده گامهای بلندی برای کشور برداشت و زیرساختهای پدافند هستهای را به نحو احسن ایجاد کرد.
فریدون عباسی رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی نیز درباره فعالیتهای شهید فخری زاده در حوزه هستهای، میگوید: او یکی از قدرتمندترین مدیران کشور در زمینه هستهای بود و افرادی مثل شهید شهریاری و شهید علیمحمدی از پشتیبانی ایشان بهره مند شدند. در زمانیکه میخواستیم سوخت ۲۰ درصد را تولید کنیم و در ساخت راکتور اراک کاملاً با ما هماهنگ بود. با کمک او توانستیم لیزرهای خاصی را بسازیم و عملیاتی کنیم و پهپادهای مهاجم را هدف قرار دهیم.
دانشمندی که شاعر و عارف بود
محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی و از دوستان و همکاران شهید فخری زاده جنبه دیگر از شخصیت این شهید را رسانهای می میکند و میگوید: فخری زاده در حوزهی تخصصی جایگاه خودش را که در حوزه دتکترهای هستهای بود خوب میدانست؛ ویژگیهای علمی خاصی که فخریزاده آن زمان، در خودش داشت و دوستان که با مرتبهی دکتری بودند و هر کدام در کار علمی خودشان سرآمد بودند مثل شهید شهریاری، شهید علیمحمدی و دیگران که مجذوب خودش کرد.
وی از علاقه فخری زاده به حوزه ادبیات خبر داد و گفت: او با حافظ خیلی مأنوس بود. وقتی شما وارد اتاق فخریزاده میشدید، دورتادور اتاق، اشعار حافظ بود که شما را مجذوب میکرد. وقتی با وی سر صحبت را باز میکردی دنیایی از عمق، عرفان و شناخت را با خودش همراه داشت.
روایتی از شخصیت علمی شهید فخریزاده
عبدالحسین خسروپناه هم برگ دیگری از شخصیت شهید فخری زاده را ورق میزند و میگوید: قبل از اینکه بنده ریاست مؤسسه حکمت و فلسفه ایران را به عهده بگیرم، شهید فخریزاده سلسله جلساتی را در دانشگاه شهید بهشتی ترتیب داده بود با محوریت «فلسفه و فیزیک». بعد از اینکه من به انجمن فلسفه و حکمت آمدم، او با توجه به شناختی که از من داشت، پیشنهاد داد سلسله جلساتی را به شکل گفتگو با موضوع «فیزیک و فلسفه» برگزار کنیم. من هم چون این موضوع دغدغه شخصیام بود و همیشه تمایل داشتم بین فلسفه و علوم روز پیوند برقرار کنم، این پیشنهاد را پذیرفتم. به این ترتیب ابتدا هر هفته و کمکم به صورت ماهانه این سلسله جلسات برگزار میشد که هم خود شهید فخریزاده و هم صاحبنظران فلسفه اسلامی به ارائه نظریات و تفکرات خود میپرداختند.
او در عین حال اعلام میکند: مجموعه گفتوگوهای ما تا مدتی در سالنامه «ترنم» که متعلق به مؤسسه حکمت و فلسفه ایران است، منتشر میشد و قرار است مجموعه کامل این گفتوگوها در یک کتاب ۴۰۰ صفحهای بزودی منتشر شود.
نسخه شهید فخری زاده در فلسفه
در همین راستا، مهدی گلشنی استاد فیزیک دانشگاه صنعتی شریف و پدر فلسفه علم ایران به بیان خاطرهای از شهید فخری زاده در جلسات علم فلسفه پرداخت و یادآور شد: من در نشستی که با او در اواسط دی ماه ۱۳۹۶، در اتاقم در گروه فلسفه علم دانشگاه صنعتی شریف داشتم، بحثهایی درباره بعضی از ابعاد فلسفی فیزیک و مباحث فلسفی فیزیک مطرح در گروه فلسفه علم دانشگاه صنعتی شریف و بعضی مسائل مطرح در سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع صورت گرفت.
استاد فخری زاده بر تعامل فلسفه اسلامی و علوم روز تأکید داشت و حیات متعالی را در این میدانست که این تعامل منجر به رشد هر دو شود، او معتقد بود باید به داشتههای فلسفی خودمان برگردیم.
ترور دانشمندان هستهای و افراد مؤثر از دیرباز و از زمان تشکیل رژیم جعلی صهیونیستی در دستور کار اصلی آنها قرار داشته است و بنا بر این سیاست که بهگفته موشه دایان «اسرائیل باید مثل یک سگ هار باشد تا کسی جرأت سر و کله زدن با آن را نداشته باشد»، نهتنها این موضوع مخفی نگهداشته نشده است، بلکه بهشکلی واضح از سوی مقامات و افراد وابسته به این رژیم تبلیغ نیز میشود.
بر همین اساس است که غلامعلی حدادعادل مشاور عالی مقام معظم رهبری از شناخت دقیق دشمن نسبت به شخصیتهای برجسته علمی ما سخن میگوید و به این نکته تاکید میکند که ترور دانشمندان هستهای و افراد مؤثر در حکومتهای مخالف رژیم صهیونیستی از دیرباز و از زمان تشکیل این رژیم در دستور کار اصلی آنها قرار داشته است و بنا بر این سیاست که بهگفته موشه دایان «اسرائیل باید مثل یک سگ هار باشد تا کسی جرأت سر و کله زدن با آن را نداشته باشد»، نهتنها این موضوع مخفی نگهداشته نشده است، بلکه بهشکلی واضح از سوی مقامات و افراد وابسته به این رژیم تبلیغ نیز میشود.
نکاتی که درباره خدمات شهید فخریزاده منتشر میشود، نشان میدهد او از فلسفه و ادبیات تا فیزیک، و از ابداع پدافند هستهای، شناسایی پرندههای دشمن از طریق غیررادار و استفاده از لیزر در پدافند هوایی، تا نقشآفرینی در گسترش برنامه هستهای و تولید کیت تشخیص کرونا صاحب علم و نظر بود و فعالیتها او هم در گمنامی صورت گرفت و هنوز مانده تا آنچه پدر صنعت هستهای برای ایران و ایرانی انجام داده است مشخص شود؛ سربازی که در گمنامی فقط به دنبال پیشرفت و آبادانی ایران بود.
سایت اوزخبر از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.