روز جهانی سازمان های مردم نهاد، در تاریخ ۲۷ فوریه ۲۰۱۴ توسط هلن کلارک، مدیر برنامه توسعه ملل متحد (UNDP) و نخست وزیر سابق نیوزیلند، به صورت بین المللی به رسمیت شناخته شد. کلارک در سخنرانی خود در هلسینکی، به اهمیت نقش سمن ها برای سازمان ملل متحد اشاره کرد. نامگذاری یک روز به نام روز جهانی سازمان های مردم نهاد، گامی کوچک در جهت پاسداشت تلاش ها و دستاوردهای سمن های فعال در نقاط مختلف دنیا با هدف “ساختن آینده ای بهتر برای همه” است.
کد خبر: ۷۶۱
تاریخ انتشار: ۱۴۰۰/۱۲/۰۸ ساعت ۲۲:۰۱ ب.ظ 2022-02-27 22:01:22

سازمان مردم نهاد (NGO) :

یا به اختصار سمن، به سازمان های غیرانتفاعی گفته می شود که بودجه آنها اغلب از طریق کمک های مردمی، سازمان های دولتی یا ترکیبی از هر دو تأمین شود و دامنه فعالیت این سازمان ها بسیار گسترده است؛ برخی سمن ها به عنوان نهادهای خیریه فعالیت می کنند و دسته دیگر، اهداف اجتماعی، مذهبی یا سیاسی را دنبال می کنند.

در تعریف نهایی از سازمان‌های مردم نهاد می‌توان گفت: سازمانی با شخصیت حقوقی مستقل، غیر دولتی، غیر انتفاعی و غیر سیاسی است که برای انجام فعالیت داوطلبانه با گرایش فرهنگی، اجتماعی، مذهبی، بشردوستانه و بر اساس قانونمندی و اساسنامه‌ مدون، رعایت چارچوب قوانین موضوعه‌ کشور و مفاد آیین نامه‌های اجرایی آن فعالیت می‌کند

روز جهانی :

8 اسفندماه هرسال (27فوریه ) روز جهانی سازمان های غیر دولتی (NGO) با هدف الهام بخشیدن مردم به فعالیت بیشتر در این سازمانها ، تشویق وتعامل بهتر بین سازمانهای غیردولتی، بخش دولتی، خصوصی و گامی کوچک در جهت پاسداشت تلاش ها و دستاوردهای سازمانهای مردم نهاد (سمن ) فعال در نقاط مختلف جهان است.

اوزخبر،مسعود باقرزاده
پیشینه :

سازمان های مردم نهاد نخستین بار در سال 1945 و با شکل گیری سازمان ملل متحد مطرح شدند. بر مبنای تعریف سازمان ملل، هر نوع سازمانی که مستقل از دولت فعالیت می کند، می تواند یک سازمان مردم نهاد (NGO) نامیده شود، به شرط آنکه با هدف کسب سود ایجاد نشده باشد.دامنه فعالیت این سازمان ها بسیار گسترده است؛ برخی سمن ها به عنوان نهادهای خیریه فعالیت می کنند ودسته دیگر، اهداف مبتنی بر سلامتی ، اجتماعی، مذهبی یا سایر را دنبال می کنند.

روز جهانی سازمان های مردم نهاد، در تاریخ ۲۷ فوریه ۲۰۱۴ توسط هلن کلارک، نخست وزیر سابق نیوزیلند ومدیر برنامه توسعه ملل متحد(UNDP)  به صورت بین المللی به رسمیت شناخته شد. دراین تاریخ ، صدها سازمان غیردولتی و روسای سازمان ملل متحد، یونسکو، اتحادیه اروپا و رهبران بین المللی، در هلسینکی پایتخت فنلاند جمع شدند تا اولین روز جهانی سازمان های غیر دولتی را جشن بگیرند. کلارک در سخنرانی خود در هلسینکی، به اهمیت نقش  سازمان های مردم نهاد برای سازمان ملل متحد اشاره کرد. مفهوم جهانی روز جهانی سازمان های مردم نهاد ، جشن ، بزرگداشت و همکاری سازمان های مردم نهاد مختلف در سراسر جهان و افراد شاغل در آنهاست که در تمام سال به جامعه کمک می کنند. در این روز، تاثیرات مثبت فعالیت سمن ها در نقاط مختلف جهان به اشتراک گذاشته می شود.

نقش سمن ها درجهان:

سازمان های غیردولتی از انجمن های بین المللی تا بنیادهای محلی و موسسات خیریه کوچک در حیطه ، مقیاس و ساختار متفاوت هستند و نمایانگر بسیاری ازعلاقه ها ، بخش ها و فعالیت ها هستند. تعداد تخمینی سازمان های غیردولتی فعلی در سراسر جهان 10 میلیون( یا 50 میلیون شاغل سازمان غیردولتی) است که تا سال 2030 پیش بینی می شود به بیش از 20 میلیون (100 میلیون شاغل سازمان های غیردولتی) خواهد رسید.

 در کشور هند حدود 3.3 میلیون سمن فعالیت می کنند و تعداد سمن های فعال در برزیل بیش از  1.8 میلیون و ایالات متحده و انگلیس  نیز به ترتیب ۱٫۴ میلیون و165هزارگزارش شده است.در ایران نیز نزدیک به 20 هزار سمن در بخش های مختلف  سلامتی ،فرهنگی و گردشگری، مذهبی، اجتماعی، زنان و کودکان، دانشگاهی و غیره فعالیت می کنند.جمعیت هلال احمر و سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر، انجمن حمایت از بیماران مبتلا به ام اس، ضایعات نخاعی، صرع، انجمن حمایت از کودکان کار، موسسه خیریه محک، موسسه خیریه کهریزک، انجمن محیط زیست ایران، از جمله سازمان های مردم نهاد بسیار فعال در ایران هستند.

سازمان هاي مردم نهاد در هنگام وقوع بحران ها و حوادثي چون زلزله، سيل، طوفان و ... در کشور مي توانند نقشي سازنده و كمك رسان داشته باشند. سازمان هاي مردم نهاد، با برخورداري از مولفه هايي چون تخصص، چابکي و سازمان يافتگي، مي توانند درمواقع بحران، همگام با دولت در مسير خدمت رساني به جامعه گام بردارند. از آنجا كه نهادهاي مردمي به طور روزمره با مردم سروكار دارند و برنامه ريزي منظمي براي آمادگي و تجهيز خود دارند، مي توانند در مواقع بحران، نيروي انساني، امكانات و افراد متخصص مانند پزشكان، روانشناسان، جامعه شناسان و مددكاران اجتماعي و سایرین را به سرعت بسيج كنند و با استفاده از مهارت هاي آنان در مدت زمان اندک به آسيب ديدگان ياري برسانند. همين ويژگي هاي سازمان هاي مردم نهاد ، گروههای داوطلب و بسیجی درزمان جنگ، زلزله، سیل و دیگر بحران ها درکشور به نجات و ياري اسیب دیدگان منجر شد. برنامه ریشه کنی فلج اطفال از نقاط قوت همکاری سازمانهای مردم نهاد و داوطلبان با دولت ، درکشور است ودرحال حاضر نیز کمپین کنترل بیماری کرونا ویروس جدید ، نقشی سازنده وکمک رسان در مسیر خدمت به حفظ سلامت مردم با مشارکت اجتماعی دارد که موجب قدردانی است.

نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۳۴
نظر شما

سایت اوزخبر از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

نام:
ایمیل:
* نظر:
تازه های 0