فریما باقرزاده : آداب و رسوم مردمان شهرستان های جنوبی استان فارس سینه به سینه و از نسلی به نسل دیگر منتقل شده اما هرچند نسل ها تغییر می کنند و سالها می گذرند، اما این آداب و رسوم ماه مبارک رمضان و جشن های عید فطر باقی مانده اند.
نماز عید فطر در میدان های بزرگ یا مساجد قدیمی که به نام مسجد مصلی نیز خوانده می شوند اقامه می شود. هنگام اقامه نماز عید لباس های نو یا جامه سفید می پوشند. پس از نماز، برای فرارسیدن عید، به یکدیگر تبریک می گویند و به زیارت اهل قبور می روند و قرآن تلاوت می کنند.
از مهمترین کارها در عید فطر، هدیه دادن و عیدی دادن به کودکان است. مردمان این سرزمین عیدفطر را فرصت بزرگی برای نزدیک شدن به یکدیگر و احیای صله رحم که دین اسلام به آن تشویق می کند، می دانند.
شادی و خوشحالی با آذین بندی خیابان ها، میدان ها و آماده سازی شان برای ادای نماز عید مشخص می شود. خویشاوندان به دیدار یکدیگر می شوند و کودکان با لباس های جدید شان شاد هستند.
صدای تکبیر از گلدسته ها شنیده می شود و تواشیح در مساجد خوانده می شود.کودکان، بزرگسالان را هنگام نماز همراهی می کنند.یکی از مراسم مردم در روز عید فطر دید وبازدید از خانواده کسانی است که در یک سال گذشته وفات یافته اند می باشد که معمولاً بزرگترهای فامیل در خانواده متوفی حضور یافته وبستگان او را همراهی می نمایند.
مردم شهرستان های جنوبی در روزهای پایانی ماه مبارک رمضان برای تدارک عید فطر آماده می شوند. شیرینی ها و نان ها وکلوچه به مقدار کافی برای تکریم میهمانان در دید وبازدیدها تهیه می کنند و بعد نماز عید به نمازگزاران نیز تعارف می کنند.
درشهرستان های جنوبی لار،گراش،اوز،خنج وجویم و روستاهابه فطريه «سر فطر» میگويند. سرفطربرنج یاگندم يا پول است كه از قبل آماده كردهاند تا صبح عيد فطر به فرد مستحقى بدهند.
سایت اوزخبر از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.