سید محمد خاتمی، روحانی، سیاست‌مدار اصلاح طلب و پنجمین رئیس‌جمهور ایران طی دو دوره بین سال‌های ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۴در اولین دوره انتخابات ودر خرداد 1376 با کسب بیش از ۲۰ میلیون رأی( هفتاد درصد آراء )از سوی بسیاری به عنوان رهبر اصلاحات ایران شناخته می‌شود.
کد خبر: ۱۴۸۱
تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۱۱/۰۵ ساعت ۰۲:۵۲ ق.ظ 2024-01-25 02:52:26

مسعود باقرزاده: دوره ریاست‌جمهوری خاتمی از برهه‌های مهم تاریخ سیاسی ایران است که برای اصول تعطیل مانده قانون اساسی که بنیانگذار انقلاب اسلامی ،امام خمینی(ره) در وصیت خویش بر روی آن تاکید زیادی داشت شعار جامعه مدنی را با برگزاری اولین انتخابات شوراهای شهر و روستا تحقق بخشید.

تشکیل شوراها به عنوان یکی از برنامه های اصلی انقلاب اسلامی بوده که رهبر کبیر انقلاب در فرمانی خطاب به شورای انقلاب در تاریخ 9/2/1358 فرمودند: «درجهت استقرار حکومت مردمی در ایران و حاکمیت مردم بر سرنوشت خویش که از ضرورتهای نظام جمهوری اسلامی است لازم می دانم بی درنگ به تهیه آیین نامه اجرایی شوراها برا ی اداره امورمحل شهر و روستا در سراسر ایران اقدام و پس از تصویب به دولت ابلاغ نمایید تا دولت بلافاصله به مرحله اجرا در آورد» (صحیفه امام، ج‏7، ص: 167) و طی بیاناتی در تاریخ 7/2/1358 فرمودند: <<این شوراها باید همه جا باشد و هر جایى خودش اداره کند خودش را>> (صحیفه امام، ج‏7، ص: 152)

در 17 اسفند سال 1377 اولین دوره انتخابات سراسری شوراهای اسلامی کشور با استقبال چشمگیر مردم در بیش از 40000 حوزه انتخاباتی برگزار گردید و نهایتاً حدود 200 هزار نفر از منتخبین مردم جهت اداره امور شهرها و روستاهای کشور به عنوان عضو شورای اسلامی شهر یا روستا برگزیده ، از 9 اردیبهشت سال 1378 شروع به کارنمودند.

فلسفه تشکیل شوراهای شهر و روستا در قانون اساسی جمهوری اسلامی با الهام از قرآن کریم این است که با مشارکت عمومی مردم مناطق مختلف با حرکتی هدفمند، هماهنگ، تخصصی و منسجم، تلاش برای پیشبرد و سرعت بخشیدن به برنامه‌های سیاسی، اجتماعی، عمرانی و رفاهی مناطق، تخصصی‌تر صورت گیرد و با شکل‌گیری آنها ضمن استفاده از افکار عمومی مناطق و سلایق مختلف، تلاشی عمومی برای سرعت بخشیدن به انجام امور با کیفیت مطلوب‌تر آغاز شود.

امروزه، بحث حکومتهای محلی یا شوراهای محلی با سیاست های مربوط به تمرکززدایی در همه کشورها دراولویت قرارگرفته است. نقش نهادهای محلی در نهادینه کردن مردم سالاری، فراهم کردن امکانات،پاسخگویی سریعتر به نیازها، حل بحرانهای گوناگونی که هر نظام سیاسی ممکن است در دوره های مختلف حیات خود، با آنها روبرو شود قابل انکار نیست.

نقش شورا در زمینه انتخاب شهردار، تصویب برخی امور و نظارت بر آن است. شورای شهر نیز به عنوان عنصر سیاست گذار، تصمیم گیر و با اندکی تسامح قانون گذار مدیریت در سطح محلی، باید از خصلت جامعیت و فراگیری برخوردار بوده و بتواند وظایف سیاست گذاری و نظارتی خود را نسبت به تمام امور شهر و سازمانهای ذیربط ایفا نماید. اما در عین حال کمیت و کیفیت این خصلت تحت تاثیر سه عامل ساختار حکومت و میزان تمرکز گرایی، سطح توسعه یافتگی و شکل گیری و تکامل جامعه مدنی تعدیل شده و برحسب جوامع مختلف، اشکال متفاوت می یابد.

 شهر با همه موضوعات و مباحثش در دست شهردار است و باید به آن‌ها رسیدگی کند،شاید گفت یکی از چالشی ترین مسئولیت های مهم وحیاتی شوراها انتخاب شهرداربرای مدت چهارسال در این منصب است.

شوراها حلقه واسط میان مردم و مسئولین اند که با برقراری یک ارتباط پویا وبه عنوان حلقه میانی می توانند بسیار موثرودر کنار طرح مطالبات و مشکلات به ارائه راه حل‌و راهکاربپردازند.

نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۳۴
نظر شما

سایت اوزخبر از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

نام:
ایمیل:
* نظر:
تازه های 16