خبرنگارتسنیم - گروه استانها- اعظم محبی: سال جاری از سوی رهبر معظم انقلاب، سال «تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین» نامگذاری شده و بدون تردید دانشگاهها به عنوان مکان اصلی تولید علم میتوانند نقشی اساسی در تحقق «اقتصاد دانش بنیان» در کشور ایفا کنند.
پرداختن به مقوله کارآفرینی و تربیت و آموزش دانشجویانی که دارای تواناییها و مهارتهای لازم برای راه اندازی یک کسب و کار مناسب باشند، از وظایف اصلی هر دانشگاه است لذا با وجود خلاءهای موجود برای تحقق شعار سال ضرروت دارد، رویکردها تغییر کند و حمایتهای بیشتری از ایدهها انجام شود. بنابراین در همین راستا و برای اطلاع از برنامههای «دانشگاه آزاد گلستان»، گفتگویی را با «حجت الاسلام سید علی طاهری» انجام داده ایم که در ادامه خواهد آمد.
* نقش دانشگاهها در تحقق شعار چیست؟
یکی از مهمترین سازمانهایی که مورد خطاب رهبر معظم انقلاب در تحقق شعار است، دانشگاهها هستند. وظیفه اول و اساسی دانشگاهها تولید علم و دانش است و با خلق دانش و حرکت در لبه علم، فعالیتهای دانش بنیان هم به تبع آن شکل خواهد گرفت اما در صورت عدم خلق دانش، تولید دانش بنیان هم با دشواری همراه خواهد شد.
پس از خلق دانش، باید فعالیتهای پژوهشی دانشگاهها با نگاه حل مسأله و تقاضا محور، در راستای تولید محصولات فناورانه و دانش بنیان شکل گیرد. همچنین زیرساختها و امکانات آزمایشگاهی و کارگاهی موجود در دانشگاه هم باید در اختیار فعالان حوزه تولید محصولات دانش بنیان و پژوهش گران برای تسهیل و تسریع در حل به سمت تحقق شعار سال قرار گیرد.
دانشگاه میتواند دانش روز خود را در اختیار صنایع گذاشته و به تولید کمک کند و این یک ارتباط دوسویه است و در نتیجه آن صنعت هم از کمک علمی دانشگاه بهرهمند میشود.
دانشگاه مرکز تولید فکر و ایده بوده و از طرفی صنعت هم درصدد تبدیل ایدههای نو به سرمایه است بنابراین تقویت و گسترش تعامل بین آنها میتواند بستری برای حمایت از دانش بنیانها باشد.
* شرکتهای دانش بنیانها در رونق و توسعه اقتصادی کشور چه نقشی دارند و چرا باید از آنها حمایت کرد؟
بسیاری از محصولات و حتی محصولات ساده به سطوح متفاوتی از تکنولوژی نیاز دارند که این تکنولوژی بر پایه دانش شکل میگیرد. شرکتهای دانش بنیان با تحول در عرصه علم و دانش و کشف یافتهها و نتایج جدید اقتصادی در رشد و توسعه مناطق مختلف تأثیر زیادی دارند.
حرکت کشور به سمت دانش بنیان شدن، موجب افزایش توان رقابتی کشور میشود حرکت اقتصاد به سمت دانشبنیان شدن علاوه بر اینکه موجب افزایش توان رقابتی کشور میشود، میتواند در حوزه تجارت خارجی، ضمن ایجاد یک پایگاه اقتصادی در جهان به افزایش قدرت نرم کشور کمک کند.
نظام اقتصادی دنیا اکنون مبتنی بر اقتصاد دانشبنیان است که موتور رشد و توسعه به شمار میرود، بنابراین چارهای جز تحولات اساسی و جراحی اقتصاد ایران در این مسیر نیست.
* دانشگاه آزاد گلستان در حمایت از شرکتهای دانش بنیان چه فعالیتها و اقداماتی انجام داده و اعتبارات اختصاص یافته به این بخش چه میزان است؟
در راستای تشکیل و حمایت از فعالیتهای فناورانه و دانش بنیان، گروهها و هستههای پژوهشی جدید و واحدهای فناور و زیرساخت های آزمایشگاهی واحدهای استان تشکیل و تقویت شد.
واحدهای دانشگاه آزاد استان گلستان دارای ۱۴۹ آزمایشگاه و کارگاه هستند که زیرساخت فعالیتهای دانش بنیان خواهد بود. رویدادهای فناورانه متعددی در سطح استان برگزار و رویدادها و کارگاهها و دورههای آموزش متعددی برگزار خواهد شد.
* چه تعداد شرکتهای دانش بنیان تحت حمایت دانشگاه وجود دارد؟
در استان گلستان و زیرمجموعه واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی در حال حاضر چهار شرکت دانش بنیان وجود دارد.
* برنامههای سال ۱۴۰۱ دانشگاه در راستای تحقق شعار سال چیست؟
سیاستهای تشویقی به سمت افزایش دانش بنیانهای اثربخش و پایدار در حال اجرا است. پایان نامهها و رسالههای دانشجویان مقاطع تکمیلی هم باید به سمت طراحی و تولید محصولات فناورانه سوق پیدا کند.
استادان و دانشجویان اقدام به ارائه طرحها فناورانه کرده و پشتیبانی لازم برای جذب سرمایه و تسهیلات درون و برون دانشگاهی انجام خواهد شد.
برای حدود ۱۰۰ مرکز، گروه، هسته پژوهشی و واحد فناور در واحدهای استان گلستان اقدام به برنامه ریزی برای طراحی و تولید انواع محصولات و خدمات خواهد شد.
سایت اوزخبر از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.