مسعود باقرزاده: شهرستان اوز در 350 کیلومتری شیراز با جمعیتی بالغ بر 45000 نفر در جنوب استان فارس با آب وهوایی گرم وخشک واقع گردیده است. عشق به طبیعت محل زندگی در مردم این سرزمین باعث گردیده از قدیم الایام در حفظ محیط زیست کوشیده ودر زندگی رویکردی طبیعت محور(بیوفیلیک) داشته باشند.
کد خبر: ۱۶۶۲
تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۶/۰۱ ساعت ۱۱:۵۶ ق.ظ 2024-08-22 11:56:08

شهراوز در نگاه اول شهری بیوفیلیک است که ساکنان آن از احساس، تجربه غنی از طبیعت،گیاهان ،پرندگان ودرختان برخوردارند و در دوره جدید با امکانات مدرن و وابستگی به تکنولوژی هرساله از این مسیر زیستی فاصله می گیرد.

در 27 مرداد1402 زلزله 7 / 4 ریشتری مرکز شهرستان را لرزاند و حدود 400 واحد مسکونی را متاثر از خود ساخت،چرا که اکثر قریب باتفاق واحدهای مسکونی در بافت سنتی ومرکز شهر قرار داشتندوبا وجود تاثیر لرزش،اما خانه های خشتی وگلی بیشتر نیاز به مرمت داشتند تا تخریب وبازسازی مجدد.

در سالروز زلزله ،سامانه بارشی مونسون شروع گردید و درروز چهارشنبه 31 مردادماه 1403 شهر اوز شاهد بارش 30 میلی متری بود.

علت اصلی شکل گیری مونسون، تغییر سالانه بسیار زیاد دما در مناطق بزرگ خشکی در مقایسه با سطوح اقیانوس‌های همسایه است.

عصر روز چهارشنبه اندکی پس از بارندگی چندین نقطه شهر متاثر از آب گرفتگی غیر منتظره بود که در فضای مجازی تصاویر آن دست به دست می شد و علاوه بر شور وشعف ، نگرانی شهروندان در مرکز شهر به دلیل آب گرفتگی و جاری شدن سیلاب در کف خیابان ها بروز وظهور یافت.

با توجه به خشکی بیش از حد زمین و عدم وجود پوشش گیاهی مناسب در حاشیه شهر بارش های رگباری اطراف شهر را متاثر و منجر به جاری شدن روانآب و حتی سیلاب در برخی نقاط شد.

درباره عوامل وقوع سیل وجاری شدن روانآب درسطح شهر نظرات متعددی وجود دارد اما لازم است این موضوع را از منظرحقیقتی مهم که همان دستکاری و تجاوز به طبیعت است بیشتر مورد مداقه قرار دهیم.

افزایش روز افزون و بی رویه جمعیت شهرهای جهان به خصوص شهرهای کشورهای در حال توسعه، مصرف منابع شهری را افزایش داده و طراحی نامتناسب و بدون برنامه نیز موجب شده تا شهرها و ساکنان آن با مشکلات عدیده زیست محیطی دست به گریبان باشند. مدیران و برنامه‌ریزان در برخی شهرها بازنگری در روند طراحی و برنامه‌ریزی شهری خود داشته و توانسته‌اند هرچه بیشتر بسترها و زیرساخت‌های لازم را برای برقراری رابطه دوسویه و متعامل با طبیعت فراهم کنند.

نگارنده معتقد است عامل انسانی در وقوع سیلاب که شامل تغییر و دستکاری در ساختار طبیعی رودخانه‌ها و آبراهه‌ها به منظور توسعه شهر و استحصال زمین و تخریب محیط زیست است اگر با این شدت و دامنه ادامه یابد سیلاب شهری را در آینده افزایشی چند برابری داده وساکنان شهر اوز را در زمانی نه چندان دورتهدید خواهد نمود.
خیلی ساده باید گفت برای پیشگیری از وقوع خطراتی این چنین هیچ گاه دیر نیست که راه ورسم گذشتگان را بررسی ومطالعه نموده وبا دوستی با طبیعت و محیط زیست ،راه و روشی را در پیش گیریم که به محیط اطراف‌مان کمترین آسیب را برسانیم.
گاهی یک پرسش ساده قبل از هر تصمیمی می‌تواند بسیار اثرگذار باشد،فقط کافیست از خود بپرسیم.

نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۳۴
نظر شما

سایت اوزخبر از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

نام:
ایمیل:
* نظر:
تازه های 16