فرشاد مومنی، اقتصاددان:کره جنوبی، در ۴۵ سال، ۷ بار تولید سرانه اش را دو برابر کرد ؛ چین در یک دوره زمانی ۳۳ ساله، چهار بار تولید سرانه اش را دوبرابر کرده است. این خلق ثروت است. این گونه می شود که در عرض ۳۰ سال، حدود ۶۰۰ میلیون فقیر را از زیر خط فقر بیرون آوردند.
کد خبر: ۱۷۱۸
تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۰۸/۰۷ ساعت ۱۳:۵۱ ب.ظ 2024-10-28 13:51:51

دکتر فرشاد مومنی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی، با بیان اینکه اولین اقدام برای نجات ایران، ارائه گزارش شفاف از وضعیت اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، امنیتی، بین المللی و اکولوژیکی ایران است، تاکید کرد: در دهه ۹۰، حدود ۷۰۰میلیارد دلار ارز و هزاران هزار میلیارد تومان پول ملی در این اقتصاد در این ۱۰ سال تزریق شده و برایندش رشد صفر و سقوط ۳۰درصدی در درآمد سرانه آحاد مردم ایران بوده است. نکته کلیدی این است که اگر از دهه ۹۰، افق دید را ۲۰ ساله کنیم، اوضاع به مراتب از آنچه که در دهه ۹۰ مشاهده شد، بدتر می شود. اگر این روندها، ادامه داشته باشد، دهه جدید به مراتب فاجعه آمیزتر از دهه های ۸۰ و ۹۰ خواهد بود.

این اقتصاددان افزود: در همین سه سال هم علائم شدت گیری انحطاط، حکایت از اوضاع به مراتب بدتر از دهه های ۸۰ و ۹۰ داشته است. وقتی می گوییم تغییر ریل باید اتفاق بیفتد که باید دگرگونی بنیادی در ساختار نهادی انجام شود، به این معنا است که وقتی دوره ۲۰ ساله منتهی به ۹۹ را بررسی می کنید، رشد نقدینگی ۱۰هزار  ۲۵ درصد بوده، در حالی که رشد تولید ۳۶ درصد بوده و در کل این دوره، همچنان با روند کاهنده تشکیل سرمایه ثابت روبرو هستیم.

ضرورت توجه به نسبت تخصیص منابع جدید، با منافع فراگیر مردم

به گزارش جماران، دکتر فرشاد مومنی، اقتصاددان و رئیس موسسه مطالعات دین و اقتصاد که در نشست «دولت چهاردهم، و بایسته‌های توسعه فراگیر» به مناسبت رونمایی از کتاب «توسعه متزلزل» در این موسسه سخن می گفت، با یادآوری اینکه این دهمین جلسه برای آسیب شناسی مسائل کشور است که برای ارائه کمک فکری به دولت چهاردهم مطرح می شود، تصریح کرد: اگر دولتی، بدون ایدئولوژی، بدون آرمان و برنامه باشد، اگر بر سر خوانی از دریای حسن نیت هم نشسته باشد، محکوم به شکست خواهد بود.

فشار بر جامعه دانشگاهی در دو دهه گذشته، در تاریخ معاصر کم سابقه بوده است

مومنی ادامه داد: کانون اصلی نیاز ایران در شرایط کنونی، به مشارکت، بازگرداندن اعتماد و حس تعلق به کشور در میان دانایان است. وقتی هزینه فرصت ابراز آزادانه نظرات کارشناسی بالا رفته، به موازات آن، فریبکاری و دروغگویی ، سکه رایج تر شده و بنابراین ، مساله بسیار حیاتی است که در این تغییر ریل، به دانایان توجه بیشتری شود. بسیار متاسفم بگویم که جامعه دانشگاهی ما در دو دهه گذشته، آماج فشارهایی هستند که در کمتر دوره ای در تاریخ معاصر ایران مشاهده شده است.

مومنی با اشاره به نتایج یک بررسی ۵۰ ساله روندهای کلیدی اقتصاد کشورها در بانک جهانی تا سال ۱۳۹۳، گفت: در ایران اندازه تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در ماشین آلات تولیدی در این دوره پنجاه ساله، ۱۰ برابر شده و در همین دوره، در چین ۶۴۱ برابر شده است. روندهای استثماری، شیره جان این جامعه را می کشد و دیگر چیزی برای سرمایه گذاری مولد باقی نمی گذارد.

وی اضافه کرد: ما دوره ۵۰ ساله برای چین تا سال ۲۰۲۰ را بررسی کردیم. در این دوره، اندازه تشکیل سرمایه ناخالص ماشین آلات در چین، حدود ۹۴۰ برابر شده است. اما در ایران، ۱۰ برابر شده است. با جلوگیری از نهادهای استثماری و بهره کش و قراردادن منابع انباشته شده در چین و کره جنوبی در کانال تولید، آنها توانایی خلق ثروتشان را بالا بردند.

در گزارشهای بانک جهانی، نشان می دهد به قیمتهای ثابت سال ۲۰۱۰، چین در یک دوره زمانی ۳۳ساله، چهار بار تولید سرانه اش را دوبرابر کرده است. این خلق ثروت است. اینگونه می شود که در عرض ۳۰ سال، حدود ۶۰۰میلیون فقیر را از زیر خط فقر بیرون آوردند.

 کره جنوبی، در یک دوره ۴۵ ساله، ۷ بار تولید سرانه اش را دوبرابر کرد،ایران در ۴۵ سال گذشته، حتی یک بار هم نتوانسته

این اقتصاددان با بیان اینکه کره جنوبی، در یک دوره ۴۵ ساله، ۷ بار تولید سرانه اش را دوبرابر کرده است، اما ایران در ۴۵ سال گذشته، حتی یک بار هم نتوانسته است تولید سرانه اش را دوبرابر کند، افزود: وقتی آنگونه نهادسازی می کنید و ساختار را انگیزشی تعریف می کنید ، کارنامه ها اینگونه متفاوت می شود.

اکنون ایران، بیش از هر چیز، به یک قدرت تشخیص سطح بالا نیاز دارد

وی با بیان اینکه به کسانی نیاز داریم که از میان دیدگاه های کارشناسی متفاوت رقیب یکدیگر، قدرت تشخیصی داشته باشد که مناسب ترین و راهگشاترین را انتخاب کند، ادامه داد: قدرت تشخیص برای شناخت بایسته های شرایط کنونی ایران، به شناختهای بسیار عمیق فرارشته ای، آن هم در سطح توسعه نیاز دارد. اکنون ایران، بیش از هر چیز، به یک قدرت تشخیص سطح بالا نیاز دارد که به قاعده ذخیره دانایی اندیشه توسعه، می گوید کانون توجه را باید بر بنیه تولید فناورانه بگذارید.

مومنی یادآورشد:  در حالی که بی سابقه ترین فشارها به فقرای ایران، به ویژه از ناحیه قیمت مواد غذایی و هزینه اجاره مسکن به فقرا در سال ۱۴۰۱ تحمیل شده، گزارشی در وزارت کار منتشر می کنند و می گویند اندازه جمعیت فقیر ایران در ۱۴۰۱، نسبت به ۱۴۰۰کاهش پیدا کرده است و بعد هم اطلاعات آن را طبقه بندی می کنند. این پنهان کاری شعبه ای از فساد، جنایت و ظلم در حق ملت است.

توضیح : مطلب خلاصه شده و خوانندگان در صورت تمایل به منبع اصلی خبر مراجعه کنند.

نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۳۴
نظر شما

سایت اوزخبر از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

نام:
ایمیل:
* نظر:
تازه های 13